Motor Revizyonu Nedir?

Rektifiye

Her şeyde olduğu gibi, motorların da ömrü doluyor. Zaman içinde, yıllar geçtikçe ve çalıştıkça, aşınmış, körelmiş, sızdırmaya yeltenmiş ve işlevini yerine getiremiyor olan silindirler, pistonlar, krank mili, yataklar vb. parçaların eğer kurtarılabilecek durumdaysa, talaşlı işlemler uygulanarak eski hâline getirilmesi, eğer kurtarılabilecek durumda değilse, yerine yeni yedek parçalar takılarak bütünün oluşturulmasına rektifiye işlemi denir. Talaşlı işlemler torna benzeri aletlerde yapılır. Yapılan bu talaşlama işlemine, silindirlerin zamanla üzerinde oluşan atıklarla artık birleşip, işlevini yerine getiremiyor olması sebebi ile tornada ince işçilikle eski durumuna getirilmesini bir örnek olarak verebiliriz. Talaşlı işlemler tercih edilen bir seçenek olmamakla beraber, ustaların da çok uğraşmak istemediği bir yöntemdir. Bunun yerine yeni parçaların takılması, daha zahmetsiz bir iştir.

motor rektifiye işlemi ile ilgili görsel sonucu

Talaşlı yöntemlerin yanında yaygın ve bilinen yöntem, eskiyen ve artık işlevini yerine getiremeyen parçaların yerine yeni yedek parçaların takılmasıyla meydana gelen rektifiye işlemidir. Bu işlemin adı halk arasında rektifiye olarak bilinmektedir. Bu işlemin adı rektifiye değil motor revizyonudur. Rektifiye birçok kişi tarafından yalnızca parça değişimi olarak bilinmektedir. Birçok kişinin sadece değiştirme işlemini rektifiye olarak bilmesi, yaygın rektifiye yönteminin yedek parça değişimi, toptan motor değişiminin isminin ise bilinmeyip, motor revizyonu oluşudur.

Sanayi lisanına göre rektifiye, talaşlı işlemlerden ibaret olmakla beraber, toptan motor değişimine verilen isim ise motor revizyonu veya motor yenilemesidir. Rektifiye kelimesinin asıl anlamı talaşlı işlemler, toptan motor parçaların hepsinin yerine yeni parçaların eklenmesi ise motor revizyonudur.

1 Milyon Kilometre Nerede?

Otomobil üreticilerinin, yeni bir otomobil üretmeden önce en büyük hedeflerinden biri 1 milyon kilometre giden bir otomobil olmasıdır. Bu hedef dünya üzerindeki bütün üreticiler için geçerlidir. İnsanlar otomobil alırken seçimlerini, motor ömrü az ve bitik olan değil, sağlıklı ve uzun motora sahip olan otomobillerden yana kullanırlar ki rektifiye ihtiyacı doğmasın. Üreticilerinde en büyük amacı otomobil satmaksa, herşeyi bir kenarı bırakıp, uzun motor ömrü konusunda ayrıca çalışmaları gereklidir.

Dünyada ki Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Volvo, Opel, Ford vb. birçok otomobilin motoru 1 milyon kilometreyi bulmaktadır. Dünyada 1 milyon kilometreyi bulabiliyor, fakat bizim ülkemizde değil. Kalitesiz akaryakıtlar kullanmamız, benzinli çalışması için üretilen otomobillere LPG taktırarak kullanmamız, bide LPG ile kullanmak yetmez gibi hor kullanmamız aracımızın ömrünü neredeyse yarıya düşürüyor. Kullanıma bağlı olarak değişse de 1 milyon kilometrenin üstüne rektifiyesiz ulaşan bir araç bulmak çok ama çok zor. Peki motor ömrü dolan arabayı ne yapacağız? çöpe atacak değiliz ya, motorunu Rektifiye yapacağız.

2 thoughts on “Motor Revizyonu Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir