Manifold Arızası

İçten yanmalı motorlarda emme ve egzoz olmak üzere iki manifold bulunur. Manifold genel olarak motorun üst kısmında bulunmaktadır. Kavisli bir şekilde bulunan manifoldun temel bir görevi bulunmaktadır. Bu görev aracın içerisine havanın çekilmesidir. Bu görevi emme manifoldu yapar. Bunun için havanın seviyesi ve temiz olması çok önemlidir. Havanın yüksek gelmesi yada az gelmesi o işlemin sağlıklı bir şekilde oluşmasına neden olacaktır. Manifoldun tam anlamıyla elektronik bir parça olmadığını da belirtelim. Ancak sanki bir sistem tarafından yönetiliyormuş gibi görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmektedir. Manifold gaz kelebeği ve hava filtresi ile organize bir şekilde çalışmaktadır.

Sürekli hava girmesi tabi belirli aralıklarla temizlik yapılmasına neden olacaktır. EGR Valfi ve gaz kelebeğinde genellikle partiküller nedeniyle tıkanma yaşanabilmektedir. Tavsiye en az 30 bin km’de bir veya iki kez temizliğin yapılması olacaktır. Temizlik yaparken mutlaka motorun soğuk olmasına dikkat edilmelidir.

Egzoz manifoldunun görevi ise; yanma odasında oluşan egzoz gazını dışarı atmaktır. Egzozdan dışarı çıkan gazlar, motordan ilk olarak egzoz manifoldundan çıkar. Egzoz manifoldunun motora bağlanan kısmının yüzeyinde oluşan bozulmalar yada contasının bozulması durumunda, motordan gürültü şeklinde bir ses duyarsanız. Patlak egzoz sesi gibi bir ses çıkar motordan.

One thought on “Manifold Arızası

  1. suat fikir
    suat fikir / Cevapla 18 Temmuz 2020 at 17:53

    Merhabalar. Ford escort clx sahibi emekli bir vatandaşım. Emekli olmamı belirtmemin nedeni, tamircelere fazladan verilecek param olmadığındandır. 🙂 her tamirci farklı bir bahane söylüyor ve masraf dökümü veriyor ama garanti de vermiyor. Sorunumu anlatacağım, yardımcı olursanız minnettar olurum.Aracın rolantisi düşüktü, klima açınca stop ediyordu, rolanti valfi bozuk dedi ustanın biri ve gaz kelebeğine manuel ayar çekti, rolanti valfini devre dışı bıraktı, rolanti normale döndü. Aracı alalı 1 ay felan odu, fazla da binmemiştim, son birkaç gün düşük viteslerde araba kendini ileri atıyordu sanki ayağımı gazdan çekince. 4-5. viteste sorun yok. Bujilere baktım, biri değişikti, orijinalini taktım sorun azaldı, ama rahatsız eden ileri şahlanma gene az da olsa var düşük viteste. Hatta araba stop bile etti 5. viteste yolda. Gösterdiğim tamirci, rolanti valfi dedi, ama araç o aşamayı geçmiş, gaza basılmış. Bunun yanısıragaza basınca tam bi motor kavraması hissedemiyorum, ataklık olarak. manifolttan şüphe duydum kendimce, tamirciler söylemese de. Hava akışı ve basınç olayını bu manifolt ayarlıyor sanırım motora. uzun oldu biliyorum ve özür diliyorum. 1 satır bile olsa bilgi verirseniz, nokta atışı yapmak isterim tamircide. Sağolun şimdiden

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir