Motorda Beyaz Duman

Benzinli ve dizel motorlarda yakıt, hidrojen (H) ve karbon (C) atomlarının birleşiminden meydana gelmektedir. Kısaca hidrokarbon (HC) da denilebilir. Motorlarda yanma, yakıt ile hava içerisinde bulunan oksijenin kimyasal birleşmesi sonucu olur.

Havanın %20’si Oksijen (O₂), %80’i azot (N₂) gazından oluşur.  İdeal yanma olabilmesi için yakıtın istenilen miktarda hava ile belirli bir sıcaklıkta karışması gerekmektedir. (Benzinli motorda bu oran 14.7:1’dir)

İdeal yanma olduğu zaman egzoz gazında sadece CO₂ (karbondioksit), H₂0 (su buharı) ve N₂ (azot) gibi hava kirliliği yaratmayan gazlar oluşur.

Fakat pratikte aracın yük durumu, motorun sürekli değişen devri, içeri giren hava miktarı, kullanım koşulları gibi etkenler yüzünden asla ideal yanma gerçekleşmez. (Benzinli araçlarda hava/yakıt oranı 12:1 ile 17:1 oranında değişir.)

O yüzden yukarıdaki nedenlerden dolayı aracınızda motorda beyaz duman, egzozda siyah duman ve egzozda mavi duman gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Egzozda Beyaz Dumanın Nedenleri

Motorun beyaz duman atması olarak da ifade edilen egzozdan beyaz duman çıkmasının nedeni, birçok sürücünün düşündüğünün aksine soğuk havadan kaynaklanmaz. Sorun genellikle; Soğutma sıvısının, silindir yanma odalarına sızmış olması ve buharlaşması olabilir. Bu da silindir blok contası arızası, silindir kapak hasarı veya silindir blokunun çatlaması nedeniyle oluşmuştur. Egzozdan ince ve şeffaf su buharı çıkıyorsa sorun yok ama yoğun beyaz renkli bir duman çıkıyorsa silindirleri kontrol ettirmenizde fayda vardır.

2 thoughts on “Motorda Beyaz Duman

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir