Motor Rektifiyesi Ne Demektir?

Rektifiye ne demektir?

Fransızca “Rectifier” kelimesinden Türkçe’ye “Rektifiye” olarak geçmiş olan bu kelimenin karşılığı ise “Düzeltme” anlamına gelmektedir. İngilizce diline de aynen dilimizde olduğu gibi Fransızca’dan geçen kelime “Rectify” olarak kullanılır ve onun da karşılığı “to correct” yani yanlış olan bir şeyi düzeltme anlamında kullanılmaktadır. Kısacası bu terim sadece motor için değil birçok farklı şey için kullanılabilir. Diğer taraftan özellikle rektifiye ile beraber bir de “Revizyon” kelimesi kullanılmaktadır. Revizyon da Fransızca “Revision” kelimesinden dilimize geçmekle beraber “yeniden gözden geçirip düzeltme” olarak kullanılmaktadır. Kısacası Rektifiye ve Revizyon kelimeleri hemen hemen aynı anlama gelmektedir ve her ikisi de kullanılabilir.

Komple bakım anlamına gelen kelime, genelde motorlara yapılan bakım olarak algılanır. Peki rektifiye işleminde neler yapılır?

– Yüzey Taşlama: Silindir kapağı ve motor bloğunun üst kısmı temizlenir. Buradaki temizleme talaş kaldırma yöntemleriyle yapılır.

– Piston ve Yataklar: Genelde yenisi ile değişir. Eski yataklar kullanılmaz, pistonlar eğer ölçü olarak bozulmamışsa, bir takım yeni segman ile kullanılır. 

– Piston Kolu ve Kol Burcu: Piston kolunda eğrilik ve deformasyon varsa, genelde değişir. Kol burcu da genelde değişen bir parçadır. 

– Supaplar: Aynı şekilde supaplar da genelde değişen parçalardır. Açıları bozulmamışsa ve eğrilik yoksa, supap taşlama ile kurtarılacak durumdaysa taşlama işlemi yapılabilir. 

– Krank Mili:  Krank milinin ölçümleri yapılır, krank milinde salgı veya yatak sarma olayı varsa, farklı yatak da üretilmişse taşlama işlemi yapılır. Aksi bir durumda krank mili yenisi ile değişir. 

– Silindir Rektifiye: Silindirlerin talaş kaldırılarak üretim ayarlarına geri getirme işlemidir. 

– Honlama: Silindir rektifiyeden sonra, silindirlerin yüzeyinin bir nevi temizlenme işlemedir. 

Tüm içten yanmalı otomobillerin motoru, yüksek kilometreler ve uzun yıllar sonunda aşırı derecede aşınır. Oluşan aşınma ve deformasyon neticesinde motor artık verimli çalışamayacak duruma gelir. Bu duruma gelen bir içten yanmalı motorun, bir takım parçalarının, özel bir yenileme işleminden geçirilmesine “motor rektifiyesi” denir.

Rektifiye ne zaman gereklidir?

Bunun için kesin bir zaman ya da kilometre söylemek mümkün değildir. Otomobilin rektifiye edileceği kilometreyi belirleyen bazı etkenler vardır. Bu etkenlerden en önemlisi otomobilin ne kadar hor kullanılıp kullanılmadığıdır. Bunun dışında periyodik bakımların zamanında yapılması, kaliteli yakıt kullanılması, rektifiye işlemini geciktirecektir. 
 
https://www.motorrevizyonu.com/bir-motor-neden-rektifiye-edilir/
 
 
 
 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir