Şarj Dinamosu Arızası

Araç üzerinde bulunan şarj sisteminin amacı, elektrik alıcılarına (far, sinyal, cam sileceği, radyo vb.) akım vererek beslemek ve araç bataryasını devamlı şarjda tutmaktır. Şarj dinamosu yada alternatör olarak adlandırılır. Her ikisi de aynı parçadır.

Bataryanın görevi marş motorunu, farlar ve silecekler gibi otomobil alıcılarına yeterli miktarda elektrik sağlamaktadır. Bununla beraber batarya, kapasitesiyle sınırlıdır ve devamlı olarak otomobilin tüm elektriksel güç ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteyi sağlayamaz. Her elektrik alıcısına gerektiği zaman ve miktarda elektriği sağlamak için, bataryanın daima tam şarjlı kalmasını sağlamak gerekir. Bunun için otomobillerde elektrik üretmek ve bataryayı tam şarjda tutmak için bir şarj sistemine gerek duyulmaktadır.

Araç motoru çok yüksek devirlerde çalışırken elektrikli alıcılar kullanılmayabilir. Şarj voltajı da batarya voltajından daha yüksek olacağından bataryayı aşırı şarj ve yüksek voltajlı şarjdan korumak için alternatörlü şarj sistemlerinde mekanik regülatörler yanında günümüzde yaygın olarak elektronik regülatörler kullanılmaktadır. Alıcıları besleme işlemi batarya, alternatör. alternatör regülatörü ve devre kablolarından meydana gelen parçalarla gerçekleşmektedir. Şarj sistemi şarjı, motorun bir kısım mekanik enerjisini elektrik enerjisine çevirerek yapar. Araç motoru çalışmadığı zamanda kullanılan bütün alıcılar batarya tarafından beslenir motor çalıştığında bu görevi şarj sistemi yapar.

Şarj dinamosu arızalandığı zaman aküyü şarj etmez ve araç çalışmaz.

Şarj Dinamosu Arıza Belirtileri

Şarj dinamosu arızalandığı zaman aküyü şarj etmez ve araç çalışmaz. Marşa basmaya devam ettiğinizde akü boşalır ve araçta yolda kalır. Şarj dinamosu genel arıza belirtisi bu şekildedir. Böyle bir durumda gösterge panosunda akü şeklinde uyarı ışığı yanar. Işık yandığında akünün bozuk yada bitmiş olduğu anlamına gelmez. Böyle bir durumda alternatör arızası da aranabilir araçta. Bu ışık alternatörün çıkış voltajını gösteren bilgisayar sistemiyle de bağlantılı olabilir. Eğer alternatörün çıkışı belirlenen limitlerin haricinde aşağı yada yukarı çıkıyorsa ışık yanmaktadır. Voltaj limitler içerisindeyse ışık yanmayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir